כולנו משקפופרים
"אני רואה את הכל כחול" אמר לי הבן הקטן שלי מדלג מעל המדרגות כשיצאנו ממסיבת יום ההולדת. חייכתי ואמרתי לו שאנחנו בעצם כולנו משקפופרים שרואים את העולם בצבעים. הוא הסתכל עלי במבט נבון של ילד בן תשע וביקש שאפסיק עם עם השטויות שלי ושלא אתחיל לחפור לו.
צודק. לך תסביר לו עכשיו (אם תצליח לגנוב 10 דקות של הקשבה בסדר היום העמוס שלו) שכל אחד מאיתנו נכנס לחנות המשקפיים של החיים ובחר להרכיב את אלו שדרכם הוא רואה את העולם כפי שמתאים לו, את אלו שבעדם הוא רואה את התמונה העדיפה עליו ולא משנה כמה התמונה שרואה מעוותת את המציאות עצמה.
לרוב האנשים אגב, זה לא אכפת. הם דבקים במשקפיים שלהם ויעשו כל מאמץ לשכנע את כולם, כולל את עצמם, שהתמונה שהם רואים היא הנכונה.
האמת, זה לא רלוונטי למה כולנו עושים את זה, כן כולנו ללא יוצא מהכלל. מה שכן חשוב ומעודד היא העובדה שאת זוג המשקפיים שאנחנו מרכיבים אפשר להחליף בכל רגע, כמעט ללא מאמץ.
כמו כל שינוי גם את זה יש להתחיל ברמת התודעה. דבר ראשון שאנחנו צריכים לעשות זה להודת בכך שלנו אין את המשקפיים הכי טובים או נכונים פשוט כי אין דבר כזה. שכן בשביל לראות את הדברים נכוחה צריך להסיר את המשקפיים לגמרי!! ו"להסתכל למציאות בעיניים", קפיש?
או קי. צודקים. זו קפיצת מדרגה מפחידה וגדולה מאוד ויש שיטענו שכמעט בלתי אפשרית עבור רובנו אז אולי כדאי שבתור התחלה נסכים לנסות ולהרכיב זוג אחר, נקי יותר, מעוות פחות. מה אתם אומרים?
שני הדברים הבאים שצריכים לקרות הם לקיחת אחריות (Response-Ability) ונקיטת יוזמה (Pro-Activity) שבמהות הם ההבנה וההסכמה שהדברים הם בשליטתי ורק בשליטתי, שיש ביכולתי לבחור את התגובה ובמובן הזה גם את התוצאה הנגזרת ממנה ושעלי להתנהל תוך ביצוע פעולות מקדימות, כלומר כאלו שמחוללות אירועים בניגוד לפעולות שמגיבות לאירועים.
מילה ברשותכם על שליטה. לשליטה יש שני מרכיבים, רובנו מודעים רק לאחד ולכן כושלים בניסיון לייצר שליטה בחיינו. המרכיב הראשון הוא הכוונה לכוון וליצור רצף אירועים כזה שמאפשר התמודדות מיטבית וקבלת תוצאות רצויות. מוכר? זה במילים אחרות מה שאנחנו עושים כל הזמן, מתכננים תוכניות ופועלים להגשמתן. העניין הוא שהמציאות היא סטוכסטית (אקראית), בלתי צפוייה ולכן נדרש המרכיב השני שעלינו לטפח והוא היכולת לייצר פרשנות מקדמת לאירועים שאינם בשליטתנו, בד בבד עם דגש על יצירת מוכנות אישית גבוהה (כלים) להתמודדות עם המציאות המשתנה. זאת בכדי שעדיין נוכל לקבל תוצאות רצויות למרות שקרו הדברים לא כפי שתכננו, כלומר יש לנו אחריות לבניית מוכנות גבוהה בכדי לייצר תגובה מיטבית לכל מצב. ויותר מכך אנחנו צריכים את שני המרכיבים גם יחד ואת ההבנה באיזה מהם להשתמש ומתי.
מודעות, שליטה, אחריות ויוזמה. מילים גדולות. תכלס מה עושים?
שינוי אחד קטן. זה הכל.
ביצוע פעולה או תגובה חדשה שהיא יוזמה שלנו ולא כי אנחנו צריכים או מוכרחים או פועלים תחת אילוץ.
זו יכולה להיות פעולה או נתינה עבור עצמנו, כזו שעושה לנו טוב כמו תחביב חדש או הרגל חדש מקדם, או פעולה עבור אדם אחר. נתינה, עזרה, התנדבות או תרומה.
בכדי להרגיש את האפקט, לראות בהיר יותר, הפעולה צריכה להיות כזו שחוזרת על עצמה ברמה היומית.
מתוך המרחב של הווית אושר, הניסיון האישי שלי ושל אחרים קבלו טיפ קטן - גדול שנמצא יעיל ב 99% מהמקרים.
כתבו כל יום, בסוף היום, במחברת או יומן, 5 דברים שקרו במהלך היום ושגרמו לכם להרגיש טוב, ששימחו אתכם. דברים שאתם עשיתם או שאחרים עשו עבורכם. כתבו רק את הדברים הטובים.
חזרו על כך במשך 100 ימים ברציפות.
זה קל, זה פשוט וגוזל רק 10 דקות מזמנכם.
יאללה יא משקפופרים. תעשו לעצמכם מערוף ותחליפו זוג משקפיים ישן בחדש. תראו עולם יפה יותר. מבטיח!